‘Je hebt geen dure Nikies nodig om in beweging te komen’

vrijdag 4 oktober 2019

De zaal van het Radboudumc Studiecentrum zit tjokvol. Zeker 100 professionals die werken met kinderen en jongeren, bezoeken de conferentie ‘Nijmeegse jeugd van de toekomst’. Leidende vraag van de initiatiefnemers (Gezonde School en Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen) is: hoe kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat onze jeugd gezond en weerbaar opgroeit? Erben Wennemars en Grete Visser geven een sprankelende aftrap met veel positiviteit.

“Het plezier dat we zelf uitstralen, brengen we ook over op onze jeugd”, richt Grete Visser zich tot de aanwezigen. “Samen werken aan gezondheid is leuk!” Als wethouder voor onderwijs, zorg en welzijn maakt zij zich sterk voor een gezond Nijmegen waar kinderen en jongeren gezond kunnen opgroeien en lekker in hun vel zitten. “Onder meer in het kader van ‘Groen, gezond en in beweging’ dragen verschillende Nijmeegse organisaties een steentje bij om onze stad en inwoners fitter te maken. Een beweegprogramma op het werk, de goedkope appel en de dure kroket in de bedrijfskantine, het kan op verschillende manieren. De beweging is volop in gang, daar ben ik trots op!”

Rondje om de school

Erben Wennemars, ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en de Daily Mile, benadrukt het belang van bewegen. “Mensen denken dan aan uren hardlopen of in de sportschool vertoeven. Maar om fit te blijven is dat helemaal niet nodig. Een rondje rennen om de school is prima. Je hoeft er niks voor te doen, niks voor te kunnen, je hoeft er geen dure Nikies voor te hebben. Het kan op gewone schoenen.” Met het voorbeeld van de ‘dagelijkse mijl’ geeft hij aan dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. “Een gezonde activiteit inbedden in de dagelijkse routine van school maakt het voor kinderen normaal. Voordeel is ook dat je op school alle kinderen bereikt; het zijn niet alleen de kinderen met geld voor een sportclub.”

Van tegenslagen groei je

Bewegen heeft een positief effect op de weerbaarheid van kinderen, legt Wennemars uit. “Je uithoudingsvermogen groeit, je voelt je beter.” Als voormalig topsporter weet hij als geen ander hoe het is om met tegenslagen om te gaan. “Je kunt maar een ding doen en dat is accepteren dat ze er zijn. Van tegenslagen groei je. Als je tegen je tekortkomingen aanloopt, word je daar juist sterker van. Eigenlijk weten we dat allemaal, maar toch kunnen we er maar moeilijk naar handelen als het om onze kinderen gaat. We willen hen beschermen en zijn te veel hun problemen aan het oplossen. Neem mijn vrouw: het regent en ze wil onze kinderen naar school brengen. Ik zeg dan: gewoon op de fiets! Het is onze taak om hen weerbaar te maken.”

Beter worden in stress

Op het consultatiebureau, in de peutergroep, voor de klas of vanuit de wijk: alle aanwezigen willen op hun eigen manier bijdragen aan gezond opgroeien. Om deze professionals op weg te helpen staat een tiental workshops op het programma. De workshops hebben een raakvlak met het thema weerbaarheid, zoals: slapen, mediagebruik, mentale veerkracht en leefomgeving. Na twee intensieve workshoprondes sluit stressdeskundige en columnist Suzan Kuijsten de middag af met een ‘optimistisch verhaal over stress’. Haar voorbeelden en anekdotes spreken tot de verbeelding, want natuurlijk moeten we als hardwerkend professional ook aan onze eigen gezondheid denken. Haar boodschap: “Stress is prima, maar zorg dat je de tijd neemt voor herstel. Wie hard werkt, moet ook hard uitrusten!”

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?