Verslag vierde werkconferentie

donderdag 4 oktober 2018

Op donderdag 4 oktober 2018 hield ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ de vierde werkconferentie op twee bijzondere locaties: landgoed Grootstal en het Kandinsky College. De werkconferentie stond in het teken van gezonde voeding voor kinderen en jongeren. Rond de honderd belangstellenden vanuit verschillende sectoren (gezondheidsbevordering, gemeente, sociaal domein) woonden de conferentie bij.

Sfeervolle ontvangst
Tijdens de sfeervolle ontvangst op het landgoed nam ‘Groen, gezond en in beweging’ symbolisch het stokje over van de Voedselkaravaan, die in de ochtend een boeiend programma had verzorgd over de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Na dit schakelmoment togen de deelnemers aan de werkconferentie door het groen naar het nabijgelegen Kandinsky College. Daar opende dagvoorzitter Marcel Rözer in gesprek met rector Joris Bovy de conferentie.

‘Op stap met Lukas’
Daarna volgde een panelgesprek met leden van de stuurgroep van ‘Groen, gezond en in beweging’: Grete Visser, wethouder zorg en welzijn, Bert Velthuis, wethouder wijken, Bertine Lahuis, lid raad van bestuur Radboudumc en Moniek Pieters, directeur GGD Gelderland-Zuid. Ook gedragswetenschapper Roel Hermans, verbonden aan de Radboud Universiteit en het Voedingscentrum, deed mee aan het panelgesprek. Dat werd ingeleid met het filmpje ‘Op stap met Lukas, 3 jaar’. Dat illustreert goed hoeveel voedselverleidingen er zijn voor kinderen.

Kennis overdragen
Er zijn dus veel meer en minder geraffineerde verleidingen die kinderen tot ongezonde keuzes aanzetten, maar daarnaast weet ook niet iedereen wat nu eigenlijk die gezonde keuzes zijn. ‘Het kennis overdragen over wat gezond is en wat niet, en mensen daar bekwaam in maken, is echt belangrijk’, vond Bertine Lahuis. ‘Zo denken veel mensen dat sinaasappelsap gezond is en dat ze door dat veel te drinken goed bezig zijn. En dat is niet zo.’ Ook leerlingen van het Kandinsky College werden uitgenodigd om mee te doen aan het gesprek. Zij bleken zeker open te staan voor gezonde(re) keuzes.

Oogst uit workshops
Na het panelgesprek gingen de deelnemers uiteen om één van de volgende workshops te volgen:

  • Gezonde kindermenu’s: wat triggert jou?
  • Schoolmoestuinen: een gezamenlijke ambitie voor Nijmegen
  • Op weg naar een gezonde sportkantine
  • Verantwoorde voedselpakketten voor de kansarmen
  • Foodwalk door het landschap van morgen
  • Gezond kiezen in Nijmegen

Benieuwd naar de oogst van de workshops? Klik hier voor een uitgebreide terugkoppeling per workshop.

Napraten en netwerken
Na afloop werden de uitkomsten uit de workshops nog kort plenair gedeeld in het auditorium van het Kandinsky College. Onderwijl liet Oregional een gezonde en streekgebonden snack rondgaan. Voor wie wilde, was er daarna nog mogelijkheid tot napraten en netwerken met een lekker hapje en drankje op landgoed Grootstal.

Op onze Facebookpagina vind je ook een foto-impressie van de werkconferentie.

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?