‘Goed voor de samenleving én goed voor mezelf!’

donderdag 28 februari 2019

“Mijn vrijwilligerswerk bij de Voedselbank brengt mij wat ik ervan verwachtte: werken voor een goed doel, contacten met collega-vrijwilligers én ik moet fysiek aan de bak. Op al die gebieden kom ik bij de Voedselbank aan mijn trekken. Ik was meteen enthousiast.”

 Aan het woord is Jos van de Pas, in het dagelijks leven financieel medewerker bij de afdeling Milieu van de gemeente Nijmegen. Enkele jaren terug ging hij op zoek naar vrijwilligerswerk. “In mijn gewone baan doe ik veel zittend werk, het is een echte ‘hoofdbaan’, met financiën en cijfers, dus veel nadenken. Mijn vrijwilligerswerk bij de Voedselbank geeft juist fysieke voldoening.”

Wat voor werk doe je bij de Voedselbank?
“Ik werk elke twee weken een middag in de loods waar de voedselpakketten worden samengesteld. Die gaan vervolgens naar de zeven uitgiftepunten in Nijmegen, Elst en Zetten. Daar komen de klanten van de Voedselbank ze ophalen. Het is geen echt zwaar werk, maar je bent wel voortdurend in beweging. Ik begin ’s middags met het leegmaken van de groothandelsverpakkingen. Die verdelen we later over de kratjes voor de klanten. Een deel van de kratjes laden we alvast in busjes voor het vervoer naar de afgiftepunten.”

“Ik loop veel, sjouw veel, vier uur lang ben ik fysiek in touw. Alle spieren komen daarbij wel aan bod, lopen, staan, tillen, bukken. Zie het maar als een algehele ‘workout’. En het mooie is: dankzij dit werk hoef ik niet naar de sportschool en dien ik tegelijkertijd een goed doel! Vaak wanneer ik van de Voedselbank naar huis fiets, voel ik me lekker relaxed, omdat ik mijn hoofd leeg kon maken.”

Waarom heb je gekozen voor de Voedselbank?
“Ik was altijd al milieubewust en maatschappelijk betrokken. Sociaal onrecht, grote verschillen tussen arm en rijk. Het is natuurlijk jammer dat er een Voedselbank moet zijn. Maar gegeven dat feit is het wel een belangrijk hulpmiddel voor mensen die het moeilijk hebben. Met een voedselpakket hebben ze weer een paar dagen te eten. Het is eigenlijk een aanvulling op hun inkomen.”“Dat mensen te weinig geld hebben om eten te kopen, gaat me aan het hart. Je kunt natuurlijk niet iedereen helpen, maar voor mij is dit vrijwilligerswerk een manier om mijn steentje bij te dragen. En tegelijkertijd doet het mij fysiek en mentaal ook goed.”

In Nijmegen wordt veel vrijwilligerswerk gedaan, in diverse sectoren van de samenleving. Vind je dat een goede ontwikkeling?
“Ja, je hebt in Nijmegen heel veel maatschappelijke netwerken, grote en kleine clubjes, die van alles doen. Maar het zou nog beter zijn als er wat meer dwarsverbanden werden gelegd. Je hebt clubjes die iets doen voor eenzame mensen, voor mensen die te dik zijn of voor het milieu. Maar die dingen zou je allemaal kunnen combineren.”

Kun je voorbeelden geven?
“Als je eenzaam bent, kan vrijwilligerswerk je onder de mensen brengen. Fysiek bezig zijn, zoals ik bij de Voedselbank, is ook goed voor mensen die meer willen bewegen. Al het zwerfafval in de stad en de natuur, dat kun je allemaal niet individueel oplossen. Maar als je het samen doet, help je het milieu én jezelf, want je bent onder de mensen én lekker fysiek in beweging. Als je er open voor staat is er altijd vrijwilligerswerk te vinden waar je je lekker bij voelt. En dan snijdt het mes aan twee kanten!”

3 tips van Jos

  1. Wil je als vrijwilliger een dag(deel) de handen uit de mouwen steken? Meld je dan aan voor ‘NL doet’ op 15 en 16 maart a.s. Op www.nldoet.nl zie je wat je allemaal zou kunnen doen.
  2. Loop gerust eens binnen bij een vrijwilligersorganisatie. De meeste organisaties zitten te springen om extra handjes!
  3. Heb je geen zin in de sportschool, maar wil je wel fysiek bezig zijn? Ben je maatschappelijk betrokken en tegen verspilling van voedsel? Wordt dan vrijwilliger bij de Voedselbank.

Fotografie: Mika Kraft

Voel jij ook die behoefte om Nijmegen groener en gezonder te maken?